אבחון וסיבות לליקויי שמיעה בקרב ילדים
שמיעה של ילד מתפתחת הרבה לפני שנולד. העובר שומע את קולה של אמו, את פעימות ליבה ורעשים נוספים שנשמעים מבחוץ. אמהות טוענות כי ביקורים בהופעות מוזיקה בחודשים האחרונים של ההיריון, לא השאירו את העובר אדיש וגרמו לו לזוז בתוך הבטן. במאמר זה נדבר על הסיבות הנפוצות שיכולות לגרום לליקויי שמיעה אצל תינוקות ונסביר כיצד מכון שמיעה יכול לעזור במקרה זה.
התפתחות השמיעה אצל תינוק
12 שעות בלבד לאחר שהילד נולד, הוא מבחין כבר בין דיבור אנושי לצלילים אחרים ומזהה את קול אמו מבין שאר הקולות. מחקרים מראים כי הילד אף יכול להבחין בין שפת אם לשפה זרה.
חוקר מפורסם בשם ז'אק מלר ביצע מספר ניסויים מעניינים בתחום זה, לאחר שפתח מכון שמיעה משלו. באחד מניסויים אלה הוא לקח 4 משפחות עם תינוק ששפת האם שלהם היא צרפתית. המדענים הניקו את התינוקות באמצעות פטמות מגומי והשמיעו להם ברקע סיפור, בהתחלה בשפה הרוסית ולאחר מכן בצרפתית. כאשר התינוקות שמעו צרפתית, הם אכלו בצורה אינטנסיבית ואנרגטית יותר, כאשר בעת השמעת סיפור בשפה הרוסית, הדבר לא השפיע על התנהגותם.
המומחים לבדיקות במכון שמיעה טוענים כי השמיעה משחקת תפקיד חשוב ביותר בעת פיתוח הדיבור של הילד. כיוון שהתינוק לומד אינטונציות שונות, מילים וצלילים דווקא באמצעות השמיעה.
לדוגמה, אמא צעירה הגיעה לביקור אצל רופא ילדים והתלוננה על כך שהילדה שלה כבר בת 3 והיא עדיין לא התחילה לדבר. בצד של החדר שכבו להם צעצועים על מדפים והילדה הצביעה עליהם במטרה להראות לסביבה שהיא רוצה לשחק אתם. זה הרגע בו האמא הסתובבה לרופא ואמרה: "כולם במשפחה שלנו התחילו לדבר מאוד מוקדם, גם אני וגם בעלי התחלנו לדבר בגיל שנתיים והילדה שלנו כבר בת שלוש ולא מצליחה להגיד אפילו כמה מילים". למרבה המזל, רופא ילדים זה היה מקצועי מאוד ולאחר מספר בדיקות שלח את האמא והילדה לבדיקת שמיעה במכון שמיעה והסביר כי ייתכן ומדובר פה בסימפטומים של ליקוי שמיעה שצריך לטפל בו.
למרבה הצער, זה לא המקרה היחיד בו ליקוי שמיעה נתפס עבור ההורים בתור חוסר תשומת לב של הילדים. במקרים רבים, ההורים מתחילים לחשוד ש"משהו לא בסדר" לקראת גיל שנה או טיפה אחרי, כאשר הילד אינו מגיב לשם שלו או לצלילים חזקים.
סיבות לליקויי שמיעה בקרב ילדים
ניתן לחלק את הסיבות העיקריות לליקוי שמיעה בקרב הילדים לשלוש קבוצות:
- הקבוצה הראשונה - לקבוצה זו שייכים ילדים שסובלים מליקוי שמיעה עקב בעיה תורשתית, בהם אחד ההורים הנו לקוי שמיעה או מישהו במשפחה סבל מכך.
- קבוצה שנייה - סיבוכים בזמן הריון. ישנם סיבוכים אשר יכולים לקרות בזמן ההיריון, לדוגמה, מחלות זיהומיות, נטילת תרופות, לחץ דם ועוד.
- הקבוצה השלישית - לקבוצה השלישית שייכים ילדים אשר התחילו לסבול מליקוי שמיעה כבר לאחר הלידה ואינם בעלי היסטוריה תורשתית של לקויי שמיעה במשפחה. מומחים במכון שמיעה מציינים כי הדבר יכול להיגרם ממחלות זיהומיות במהלך הילדות כגון שפעת, דלקת קרום המוח וכו'. נטילת אנטיביוטיקה ותרופות שונות היכולות לגרום ללקויי שמיעה. כמו כן הדבר יכול להיגרם עקב בעיה פסיכולוגית או טראומה נפשית שהילד עבר.
אולי יעניין אתכם גם:
בדיקות שמיעה לילדים – מתי כדאי לבצע ואיך זה קורה?