אובדן שמיעה פתאומי - יכול לקרות לכל אחד
זה יכול לתפוס כל אחד, בכל מקום, בעוצמה זאת או אחרת. מדוע מתרחש אובדן שמיעה פתאומי ומה ניתן לעשות כדי לטפל במצב?
מהו אובדן שמיעה פתאומי?
איבוד שמיעה פתאומי יכול להופיע בצורות רבות. לעיתים הוא מופיע באוזן אחת בלבד, ולעיתים בשתי האוזניים. במקרים מסויימים מדובר על ירידה חלקית בשמיעה, ואילו במקרים אחרים – בהיעלמות מוחלטת של יכולת השמיעה. פעמים רבות הנזק הוא זמני, אך לפעמים הוא קבוע, ולא ניתן להשיב את יכולת השמיעה לקדמותה.
אנשים מבחינים בדרך כלל מייד כאשר הם מאבדים את יכולת השמיעה לחלוטין. אך כאשר מדובר בירידה חלקית בשמיעה, לוקח להם לעיתים זמן להבין שמשהו אינו תקין. במקרים מסויימים מופיעות תופעות נלוות העוזרות לחולה להבין כי קיימת בעייה בריאותית הדורשת טיפול. תופעות אלה יכולות לכלול טינטון – צליל מטריד שהאדם שומע אך אינו קיים במציאות, סחרחורות ובחילות, גודש באף או תחושה שהאוזן אטומה, ועוד. בכל מקרה של אובדן שמיעה, מלא או חלקי, יש לפנות מיידית לבירור הסיבות לתופעה אצל מומחה אף-אוזן-גרון, כאשר במקרה הצורך יפנה את המטופל לבדיקת שמיעה במכון שמיעה מקצועי. רופאים ממליצים להגיע לטיפול ב-24 השעות הראשונות מאובדן השמיעה הראשוני, ועדיף תוך פחות מכך, אם אפשר, מכיוון שבזמן זה יש עדיין סיכוי מצויין להשיג שליטה במצב, להציל את השמיעה ולמנוע נזק בלתי-הפיך.
מהן הסיבות האפשריות לאיבוד שמיעה פתאומי?
לא כל הסיבות לאובדן שמיעה פתאומי ידועות עדיין, והמחקר בעיצומו. עם זאת, ישנם גורמים רבים שכבר נחקרו, ולחלק מהם נמצא גם טיפול מתאים.
בחלק מהמקרים אלמנט פיזי כלשהו חודר לתוך האוזן ומפריע לשמיעה. אפילו מים או רוח חזקה יכולים לעשות זאת, בדרך כלל באופן זמני מאד. אצל ילדים רבים מתגלה חסימה של גוף זר באוזן כגורם לאיבוד שמיעה חלקי או מלא, לעיתים אפילו שעווה שהופרשה מן האוזן ונוקתה באמצעות מקלוני צמר-גפן. אלו פעמים רבות מזיקים יותר משהם מועילים, ויכולים לגרום אפילו לדלקת. כאשר חודר גורם זר לאוזן, עור התוף נעשה עבה יותר, או אפילו נפגע, והדבר גורם לירידה בשמיעה. גופים זרים באוזן יכולים לכלול גם גידולים שפירים.
אחת הסיבות הנפוצות ביותר לאובדן שמיעה היא דלקות או זיהומים ויראליים. במקרים כאלה ייתכן שהמצב ישוב לקדמותו עם טיפול בדלקת או החלמה מן הוירוס התוקף, אך לעיתים נגרמת פגיעה בהולכה העצבית מן האוזן למוח שעלולה להיות קבועה ובלתי-הפיכה.
סיבות נוספות לאובדן או ירידה בשמיעה קשורות למחלות תורשתיות, מטאבוליות, וסקולריות ואוטו-אימוניות כסכרת, טרשת עורקים, עודף כולסטרול וטריגליצרידים בדם, או חילוף חומרים בלתי תקין. קרישיות יתר של הדם יכולה אף היא לגרום לפגיעה בשמיעה, וכך גם מחלת או חסימת כלי דם. תרופות מסויימות עלולות לגרום אף הן לירידה בשמיעה.
לפעמים הסיבה היא טראומה חד פעמית, כמו למשל זיהום קודם שהותיר פגיעה שעתה מתחילה לבוא לידי ביטוי, חבלת ראש או תאונת דרכים – בעיקר תוך פגיעה שדרתית או פגיעה צווארית. אפילו הצטננות או שפעת שגרתיות יכולות לגרום לירידה בשמיעה, וגם "מחלת הנשיקה".
איך ניתן לטפל ולשפר את המצב?
לצערנו, לא לכל המצבים קיים טיפול מתאים, אך בכל מקרה הטיפול נקבע על פי הגורם למצב. במקרים של דלקות ווירוסים, לעיתים ניתן טיפול אנטיביוטי או אנטי-ויראלי בטיפות אוזניים או כדורים הניטלים דרך הפה, ופעמים אחרות – יש פשוט להמתין עד שהגוף יביס את הזיהום בכוחות עצמו. למרבה המזל, רוב הזיהומים מסוג זה אינם מסתיימים בפגיעה בלתי-הפיכה בשמיעה, אך קורה שנגרם נזק שלא ניתן לתקנו, ובמקרים כאלה אובדן השמיעה הוא קבוע, ויש לעבור לשימוש במכשירי שמיעה או עזרים אחרים הקיימים בשוק כדי להתגבר על הנזק.
במקרים בהם הסיבות לירידה בשמיעה הן מטאבוליות, החולה מקבל טיפול תרופתי למחלה עצמה, ולא ספציפית לסימפטום השמיעתי. לעיתים קרובות מומלץ לחולה לשנות הרגלי חיים ולאמץ אורח חיים בריא יותר, הכולל תזונה בריאה, הפסקת עישון ושתיית אלכוהול, וכד'. במקרים קיצוניים החולה עובר דיאליזה המנקה את הדם או מוציאה ממנו חומרי קרישה מיותרים.
טיפולים תרופתיים נוספים כוללים תרופות המפחיתות בצקות או מעלות את קצב זרימת הדם, מתן טיפות אוזניים הממיסות שעווה שהצטברה באוזן וחוסמת את עור התוף, ועוד. פתרונות ניתוחיים בלית ברירה כוללים טיפול כירורגי פולשני להסרת הגורם לפגיעה או טיפול באזור שנפגע.
חשוב להיות מודעים לאפשרות התרחשות תופעה של ירידה בשמיעה, ולדעת מה לעשות אם זה קורה לכם או לאחד מבני משפחתכם. אל תהססו ואל תחשבו פעמיים – בכל מקרה שבו נדמה לכם כי אתם או מישהו הקרוב אליכם חווה ירידה כלשהי בשמיעה, גשו מייד להיבדק אצל רופא אף-אוזן-גרון ומנעו פגיעה חמורה יותר בהמשך.
אולי יעניין אתכם גם:
מתינוקות ועד מבוגרים – איך מתבטאות בעיות שמיעה בגילאים שונים בחיינו? >>