על בדיקת שמיעה והצורך בה
אם אתם מרגישים שחלה ירידה באיכות השמיעה שלכם, אם כל פעם שמישהו מדבר אליכם אתם נאלצים לבקש ממנו להגביר את הקול, אם אתם מרגישים כאילו פקק שעווה נמצא בתוך האוזן שלכם ואינו מאפשר לקולות הבאים מהעולם להיכנס פנימה, כנראה שהגיע הזמן לעבור בדיקת שמיעה.
קודם כל עליכם לדעת שאינכם לבד במערכה, זאת לא בושה לעבור בדיקת שמיעה. בעולם המודרני אנחנו חשופים להמון רעשים בעוצמות שונות שלעתים פוגמים באיכות השמיעה שלנו. מוזיקה רועשת מדי בפאב קטן וחמוד ליד הבית, סירנה של אמבולנס בדיוק כשאתם מחכים בסבלנות לחצות את הכביש, העולם שבו אנחנו חיים מזמן לנו המון מפגעי רעש שעמם אנו נאלצים להתמודד.
מתי מתעורר הצורך בבדיקת שמיעה?
ישנם מספר מקרים שבהם מתעורר צורך בבדיקת שמיעה, בכל אחד מהמקרים אין צורך בהכנה מוקדמת לצורך הבדיקה.
- במידה ואתם מרגישים ירידה בשמיעה באחת מהאוזניים או בשתיהן.
- במידה ואתם חשופים באופן תדיר לרעשים או שאתם נוטלים תרופות העלולות לפגוע בשמיעה.
- בדיקה שגרתית לתינוקות בכדי לאבחן ליקויי שמיעה אפשריים.
בדיקת שמיעה מטרתה לברר את המקור האורגני של הבעיה. האם מדובר בפגיעה בהולכה של גלי הקול, פגיעה באוזן הפנימית או בעצבים המובילים מהאוזן למוח.
בדיקת שמיעה אובייקטיבית וסובייקטיבית
ישנן שני סוגים של בדיקות שמיעה, בדיקת שמיעה אובייקטיבית ובדיקת שמיעה סובייקטיבית. בדיקת שמיעה אובייקטיבית כוללת מכלול רחב של בדיקות שהמשותף להן הוא שהן אינן מצריכות שיתוף פעלה מצד הנבדק והן אינן פולשניות. השימוש בבדיקת שמיעה אובייקטיבית הוא במקרים שבהם שיתוף פעולה בין הנבדק לבודק אינו מתאפשר, כגון אצל תינוקות, פעוטות ואנשים עם מגבלות קוגניטיביות.
ישנן כמה בדיקות שמיעה אובייקטיביות הנפוצות מבניהן הם, ברה, הדים קוכליאריים, טימפנומטריה ורפלקס אקוסטי.
בדיקת שמיעה סובייקטיבית, התנהגותית, מצריכה שיתוף פעולה מצד הנבדק והיא בודקת את היכולת לשמוע מילים ולהבינן. הבדיקה שונה מבדיקת שמיעה אובייקטיבית בכך שהיא אינה מתמקדת בשמיעה של צלילים טהורים. להרחבה על בדיקת שמיעה התנהגותית >>
בדיקת שמיעה לתינוקות
בדיקת שמיעה לתינוקות שונה מבדיקה למבוגרים מהסיבה הפשוטה שאיננו יכולים לצפות מהתינוק, להרים יד או לסמן באצבע בכל פעם שהוא שומע צליל. הערכת התגובה אצל תינוקות לעוצמת הצליל ולסוגו מתבצעת בהתאם לשלב התפתחותו הפסיכומטרי והיא כוללת הערכה של התגובה לגירוי שמיעתי זאת באמצעות צפייה בהתנהגותם. הבדיקה אפשרית מהרגע שהתינוק יוצא מבטן אימו. בהדסה עין כרם הוכנסה בדיקה לילוד, הדים קוכליאריים, המתבצעת לכל התינוקות טרם שחרורם מבית החולים. שמיעה היא הבסיס לתקשורת החברתית והרגשית שלנו לכן ישנה חשיבות רבה לביצוע הבדיקה בשלב מוקדם בכדי לאתר ליקויים אפשריים. להרחבה על בדיקת שמיעה לתינוקות >>
לשמוע את הקולות: בדיקת שמיעה כבסיס לתקשורת
היכולת לשמוע את הקולות הרוחשים סביבנו היא הבסיס לכל תקשורת אנושית. פגיעה באיכות השמיעה יכולה להוביל לבושה, הסתגרות ואף תחושות של בדידות וחוסר מובנות מול העולם. בדיקה פשוטה ולא פולשנית, יכולה להחזיר לכם את האמון בעצמכם וביכולת שלכם לחיות בבטחה. באמצעות הבדיקה תוכלו לדעת בוודאות מה מידת הנזק ומה הפתרון האפשרי לבעיית השמיעה, ניתוח, מכשיר שמיעה, או כל אמצעי אחר שיכול לעזור לכם לחזור מחדש לחיים.
ירידה בשמיעה אינה מקור לבושה, כיום גם ניתן במקרים מסוימים לפתור את הבעיה ללא כל התערבות כירורגית.
במקרה של ילדים, מכשירי שמיעה יכולים לשנות באופן מופלא את הקשר של הילד לעולם ולבני גילו. באמצעות הטיפול המתאים וההולם, הילד יוכל לגלות מחדש את הפוטנציאל הטמון בתוכו.
אולי יעניין אתכם גם:
בדיקות שמיעה לילדים – מתי כדאי לבצע ואיך זה קורה? >>
מתינוקות ועד מבוגרים – איך מתבטאות בעיות שמיעה בגילאים שונים בחיינו? >>