הקשר בין מכשירי שמיעה לקלינאות תקשורת
חוש השמיעה הוא אחד החושים המרכזיים של האדם והוא משמש אותו בכל רגע נתון. התמודדות עם לקות שמיעה חלקית או לקות שמיעה כוללת (מצב של חרשות) יכול להיות תהליך מתסכל מאוד הן מבחינה רגשית והן מבחינת הקשיים שהוא מערים על ניהול חיי שגרה.
אחד הפתרונות הנפוצים ביותר שמוצעים לבעלי לקויות שמיעה, הוא להרכיב מכשיר שמיעה שעשוי לשפר את יכולת השמיעה שלהם, כאשר לא כל בעל לקות שמיעה יכול להרכיב מכשיר שמיעה. כאשר האוזן לא מתפקדת כלל, גם מכשיר שמיעה לא יכול לסייע ויש ללמוד להסתדר בדרכים אחרות. קיימים הרבה מכשירים ויש להתאים את מכשיר השמיעה האישי למי שמשתמש בו. ההתאמה נעשית בין השאר בעזרת קלינאית תקשורת שמסבירה למטופל על אופן השימוש במכשיר השמיעה וגם בוחנת כיצד יסייע לו המכשיר באופן מיטבי.
כיצד פגישות עם קלינאית תקשורת עשויות לסייע לבעלי לקויות שמיעה?
פגישות עם קלינאית תקשורת יכולות לסייע מאוד לבעלי לקות שמיעה. אנשים שיש להם לקות שמיעה ולא שמעו אף פעם או שמעו במשך זמן רב לא מספיק טוב, זקוקים להסתגלות לאחר שמרכיבים לראשונה מכשיר שמיעה. חלק חשוב מיכולת השמיעה הוא יכולת הוויסות של הצלילים – יכולת זו היא נרכשת. לכן, מכשיר שמיעה יש להתחיל להרכיב תחילה בסביבה מבוקרת בה קל יותר לווסת את הרעש. בקרב אנשים ששומעים טוב, קיימת יכולת טבעית של המוח והאוזן לווסת רעשים ולהפריד בין רעשי רקע וקולות או בין עוצמות שונות של צלילים. קלינאית התקשורת תעניק למטופל את הכלים שיעזרו לו לווסת את הצלילים באופן מודע, בין היתר, על ידי הגברה והחלשה של עוצמת מכשיר השמיעה. במילים אחרות, מכשיר השמיעה יעניק את היכולת לשמוע בעוד קלינאית התקשורת תעניק למטופל את המיומנות להקשיב.
על תהליך הניסוי והטעייה בשימוש במכשירי שמיעה
תהליך השימוש במכשירים כמו מכשירי שמיעה הוא הליך של ניסוי וטעייה. עלינו לקחת בחשבון שיכולים לקחת מספר ימים או שבועות עד שנלמד לתפעל את מכשיר השמיעה באופן שהכי נוח וטוב לנו, הליך זה ידרוש מאתנו סבלנות. המכשיר מפצה על בעיות השמיעה אך הוא אינו מעלים אותן וחשוב לזכור זאת.
מכשירי שמיעה הם לא הדרך היחידה להתמודד עם ליקוי שמיעה. ניתן להתמודד עם לקויות שמיעה גם בעזרת שפת הסימנים ובעזרת קריאת שפתיים. בעלי לקות שמיעה רבים עושים שימוש במגוון אמצעים מלבד מכשיר שמיעה כאשר כל אחד מהאמצעים משלים אחד את רעהו.
אולי יעניין אתכם גם:
אובדן שמיעה פתאומי - יכול לקרות לכל אחד >>
מתינוקות ועד מבוגרים – איך מתבטאות בעיות שמיעה בגילאים שונים בחיינו? >>