תפקידו של מכון השמיעה
מכון שמיעה הוא מכון מיוחד בו מבצעים בדיקות שמיעה ומתאימים מכשירי שמיעה לקהל הרחב. בניגוד לדעה הרווחת, לא רק קשישים זקוקים למכשירי שמיעה, אלא גם ילדים, בני נוער ומבוגרים. אצל תינוקות וילדים צעירים למשל מדובר בשלב קריטי במיוחד מכיוון שאם יש להם בעיות שמיעה, ייתכן כי יתקשו לרכוש שפה בהמשך.
במכון שמיעה מבצעים בדיקות שמיעה על מנת לזהות איזה חלק בתהליך השמיעה בדיוק נפגע. לרוב מדובר בליקוי באוזן הפנימית או בעיה בהולכה של גלי הקול אל האוזן הפנימית (במקרה זה, מקור הבעיה הוא לרוב באוזן התיכונה או האוזן החיצונית). חשוב להבין כי מכשיר השמיעה אינו יכול לתקן נזקים בלתי הפיכים בשמיעה, אך הוא יכול לשפר את איכות השמיעה באמצעים מלאכותיים. (למעשה לא תמיד הנזקים הם בלתי הפיכים ולעיתים ניתן לתקן חלק מהם באמצעים תרופתיים או כירורגים).
לאחר הבדיקה מתאימים לנבדק מכשיר שמיעה בהתאם לתוצאות הבדיקה. הבדיקה אינה כואבת או גורמת לאי נוחות ולכן היא לא דורשת הכנות מקדימות או נקיטת אמצעי זהירות מיוחדים לאחריה. מסיבה זו, רצוי להגיע לבדיקה כמה שיותר מוקדם לאחר שמתחילות בעיות בשמיעה ולא לחכות עד שהן יחמירו, הדבר גם מאפשר להתאים את המכשיר במהירות רבה יותר.
מכשירי שמיעה
כאמור, תפקידו של מכון שמיעה הוא להתאים את מכשיר השמיעה לכל אחד ואחד. רוב מכשירי השמיעה עובדים באמצעות מיקרופון, מעבד ומגבר. לאחר שהמיקרופון קולט את הרעשים מן הסביבה, המעבד מנתח את הצלילים ומתאים אותם ללקות השמיעה הספציפית של בעל המכשיר, כמו כן הוא מסנן רעשי רקע ומגביר את צלילי הדיבור על מנת לספק איכות שמע אופטימאלית. לאחר מכן, הצלילים שעברו עיבוד עוברים ישירות אל המגבר.
מלבד ההתאמה הספציפית לכל אחד, מכשירי השמיעה נבדלים זה מזה בעוד כמה מאפיינים:
- עוצמת ההגברה
- המיקום בו ממוקם המכשיר יחסית לאוזן (מאחורי האוזן או בתוך האוזן)
- גודל המכשיר (ישנם מכשירים שהם כמעט בלתי נראים)
- החומרה של המכשיר והמעבד (משפיע בעיקר על היכולת לסנן רעשי רקע ולספק צליל דיבור נקי יותר).
לאחרונה נכנסו לשוק גם מספר מכשירי שמיעה מתקדמים במיוחד כמו למשל מכשירים המתחברים ישירות לטלפונים סלולאריים וטאבלטים, כמו גם אוזניות אלחוטיות לטלוויזיה. בנוסף לכך, המכון עשוי למכור מוצרים משלימים כגון אטמים מיוחדים לשחייה או אטמים למוזיקאים ששומרים על האוזן תוך כדי אפשרות להמשיך ולשמוע את צלילי המוזיקה. להרחבה על אטמי אוזניים >>
כאשר אדם ניגש אל מכון שמיעה במטרה להתאים לו מכשיר שמיעה ספציפי, לרוב הוא יצטרך להגיע מספר פעמים על מנת לבצע התאמה אופטימאלית מול קלינאי התקשורת שבמכון. התאמה זו לוקחת מספר שבועות ובמהלכה רצוי להיחשף לכמה שיותר סביבות שונות ורעשים שונים על מנת לחוש כיצד מכשיר השמיעה עובד בתנאים משתנים.
בחירת מכון השמיעה הטוב ביותר
מרגע שבוחרים מכון שמיעה, בדרך כלל עוברים את כל תהליך הבדיקה והתאמת המכשירים באותו מקום. יחד עם זאת, בתור לקוחות, יש לכם את הזכות ללכת עם תוצאות הבדיקה לכל מכון שתרצו, כך שאם אתם מרגישים חוסר נוחות עם הצוות ולא מרוצים לחלוטין מהשרות אותו קיבלתם, פשוט החליפו מכון שמיעה. שנית, רצוי לבדוק את תנאי רכישת המכשיר והאחריות עליו.