קשובים לך

פענוח תוצאות בדיקת שמיעה

19 אוקטובר, 2017

כיצד מפענחים לאחר בדיקת שמיעה את התוצאות ולומדים מכך על מצב השמיעה שלנו?

בדיקת שמיעה היא המלצה כמעט בכל גיל, בטח כאשר יש תחושה שאיכות השמיעה ירדה. אנשים בגילאים שונים, מילדים דרך מתבגרים ועד למבוגרים ולאנשי הגיל השלישי פונים ומופנים לבדיקות שמיעה שונות. בדיקת שמיעה מבוצעת בדרך כלל באמצעות מכשור הנקרא אודיומטר ובמהלכה בודקים מספר אזורים ואפשרויות, המקנות מראה של רמות השמיעה של אותו אדם.

פענוח בדיקת שמיעה נעשית בדרך כלל על ידי הרופא או המאבחן המומחה, בהתאם לסוג הבדיקה ולאופייה. בדרך כלל מדובר בבדיקה שסוקרת שני פרמטרים – האחד הוא ספי השמיעה והשני הוא בדיקות הדיבור.


איך עובדת בדיקת שמיעה סטנדרטית?

לפני שנעסוק בדרך שבה נעשה פענוח תוצאות בדיקת שמיעה כדאי להבין את אופי הבדיקות הנפוצות כיום. הנבדק מגיע לחדר שקט ואטום. במהלך הבדיקה מונחות על אוזניו אוזניות והוא שומע צלילים בדרגות שונות. כשמדובר על בדיקת דיבור, נשמעות מילים שעליהן עליו לחזור. עוצמת המילים משתנה כל הזמן והנבדק צריך לחזור על המילה.

בדיקת ספי השמיעה מורכבת יותר. בחלק מהבדיקות נשמעים צלילים מסוימים והנבדק צריך לחזור על סימון מסוים כאשר הוא שומע צפצופים. במקרה שכבר אובחנה ירידה בשמיעה, נערכת בדיקת סף מהותית יותר, שנקראת בדיקה בהולכת עצם. בבדיקה זו נבדקת יכולת עצב השמיעה להתמודד עם צלילים והנבדק צריך לסמן כשהוא שומע את הצפצופים.

לאחר בדיקות השמיעה, שנערכות במכונים מתמחים, מתקבל טופס מסודר ובו תרשימים וסיכומים של הבדיקה. זהו הטופס שמשמש לצורך פענוח בדיקת שמיעה.

את הטופס מגישים לרופא שיכול לסקור את כל מה שקרה בבדיקה ולהעריך מהם נזקי השמיעה מהם סובל הנבדק. הטופס הזה נקרא בשפה המקצועית אודיוגרמה. להרחבה על בדיקת שמיעה מקיפה >>


מה כוללת האודיוגרמה?

כאמור אודיוגרמה היא דו"ח בדיקת השמיעה שעליה מתבסס פענוח התוצאות.

האודיוגרמה מכילה מספר גרפים שבדקו את רמות השמיעה בשתי האוזניים, בהתאם לתדירות הקול והעוצמות. לרוב כל אוזן מסומנת בצבע אחר – כאשר  אוזן שמאל מסומנת באיקסים כחולים ואילו אוזן ימין מסומנת בעיגולים בצבע אדום.

אודיוגרמה - בעל שמיעה לקויה ונורמלית

התדרים מסומנים על ציר הגרף ואפשר לראות אילו עוצמות ואילו תגובות ביטא הנבדק בהתאם לבדיקה. הגרפים מתייחסים לשתי האוזניים בנפרד, עם סימון שונה לכל אוזן. ניתן בעצם להבחין מתי העוצמה של הקול הייתה חלשה ובאיזו עוצמה הכי חלשה זיהה הנבדק את הקול. בנוסף, מה הייתה העוצמה הגבוהה ביותר שנבדקה.

הגרפים מתייחסים לכל חלקי הבדיקה שבוצעו, בין אם מדובר בבדיקת ספי שמיעה או בדיקת דיבור. המספרים השונים המיוצגים על הדף מתייחסים לרמת השמיעה של הנבדק לפי דרגות מסוימות.

כך למשל התחום הנורמלי של שמיעה מסומן בדרגות 0-15. דרגות שמיעה בין 15-25 ו-25-40 מסמלות ירידות קלות ברמת השמיעה. דרגות 40-55 ו-55-70 מסמנות ירידות בינוניות בשמיעה וירידות בינוניות אך חמורות יותר ואילו דרגות 70-90 ו-90 ומעלה מסמנות ירידה מהותית בשמיעה.

פענוח תוצאות בדיקת שמיעה על פי הדרגות האלו יכול להיות קל גם עבור הנבדק עצמו, במידה והוא מכיר את המספרים. אך כמובן שבכל מקרה הערכת המומחה חשובה ולכן כדאי לגשת ולהציג בפניו את התוצאות.


מה כדאי לעשות בהמשך לפענוח תוצאות הבדיקה?

באופן טבעי, אנחנו עוברים בדיקות שמיעה ונעזרים במומחה כדי לאבחן את מצב השמיעה על מנת למצוא את הדרכים לשפר את יכולותינו, בעיקר במקרה שבו השמיעה מידרדרת באופן משמעותי.

במקרים רבים פענוח בדיקת שמיעה חשוב גם לקבלת פיצויים בגלל נזק שמיעתי שנגרם במקום העבודה או במקום אחר לאורך זמן. לכן, הערכה מקצועית של תוצאות הבדיקה ושימוש בדו"ח מקצועי כמו האודיוגרמה חשוב מאד לתהליך וגם למציאת הפתרון המתאים לאותו נבדק.

הדרך הכי טובה לעבור את התהליך ולהגיע לתוצאות מדויקות היא לפנות למכון בדיקות שמיעה מנוסה ומקצועי, שבו אפשר לעבור את הבדיקה בשיטות מתקדמות ולקבל הערכה מקצועית. למרות שניתן לאבחן בדיקת שמיעה לבד על פי הקריטריונים שציינו כאן, לא מומלץ לעשות זאת, אלא לגשת למומחה שיוכל לבצע פענוח תוצאות בדיקת שמיעה באופן מקצועי. לאחר בדיקת התוצאות, יהיה ניתן להמשיך הלאה לטיפול מתאים ולשפר את רמת השמיעה באמצעות עזרי שמיעה שונים.


אולי יעניין אתכם גם:

בדיקת שמיעה התנהגותית: המדריך המלא >>

 

בדיקת טימפנומטריה >>

<< לעמוד קודם
נגישות
גודל טקסט:
א א א
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
?

לחיצה חוזרת ונשנית על המקש Tab תעביר אתכם בין הקישורים והאזורים השונים בעמוד.

הפעלת מקשי הקיצור תלויה בדפדפן שבו אתם משתמשים:

S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
אתר חלופי