קשובים לך

בדיקת טימפנומטריה

27 נובמבר, 2017

שמה הארוך של הבדיקה הזו אינו מעיד על פשטות הביצוע שלה, על שכיחותה ועל כמה שהיא נפוצה בקרב משפחת הבדיקות האודיולוגיות – מהי בדיקת טימפנומטריה? למי היא מיועדת וכיצד היא מתבצעת?


מי את בדיקת טימפנומטריה?

תפקידה של המערכת המצויה באוזן התיכונה היא להעביר את גלי הקול המתקבלים באפרכסת האוזן אל תעלת האוזן ומשם אל המערכת העצבית של השמיעה – אם משהו נפגע בתהליך העברת גלי הקול, בדיקת טימפנומטריה היא אחת הדרכים לגלות זאת.

שמה של הבדיקה בעברית: בדיקת היענות אקוסטית. בדיקה זו נועדה להעריך את תפקודי האוזן התיכונה, עור התוף ועצמות השמע (ארכוף, פטיש וסדן הנמצאות מאחורי עור התוף) ולבדוק האם תפקודם תקין.


מעט על תהליך העברת גלי הקול

בתהליך השמיעה התקין, נחשפת האוזן החיצונית לגלי קול שמקורן מן החוץ, ותפקידה הוא להעביר אותם אל עור התוף. שם, בעור התוף, שהוא קרום דק המפריד בין האוזן החיצונית לתיכונה, יגרם רטט. עצמימי השמע הצמודים אל עור התוף מגבירים את תנודות גלי הקול ומעבירים אותם אל איבר הנקרא שבלול האוזן (האוזן הפנימית). איבר זה מורכב מתאי חישה בעלי אלפי שערות קטנות, המגיבות לתנודות וזזות בעקבותיהן. תנועה זו מייצרת אותות עצביים, ואלו מגיעים אל עצב השמיעה. כך עובד תהליך השמיעה כולו.


כיצד מתבצעת הבדיקה?

בדיקת טימפנומטריה מתבצעת באמצעות מכשיר הנקרא טימפנומטר. מכשיר זה מודד את תנודתיות עור התוף על ידי חשיפה ללחצי אוויר שונים המופעלים על תעלת האוזן. בהעדר תנועתיות ראויה, הדבר עלול להצביע על תקלה באוזן התיכונה. לעומת זאת, אם עור התוף נע בקלות – מדובר במצב תקין. הבדיקה אינה מודדת את רמת השמיעה של הנבדק, אלא מאבחנת את ההיענות האקוסטית של האוזן למעבר צלילים כפונקציה של השינוי בלחץ האוויר בתעלת השמע החיצונית.

הבדיקה נחשבת לקצרה, מהירה והיא אינה מלווה בכאב. אל תעלת השמע שבאוזן החיצונית מחדירים צינורית דקה ותפקידה הוא לאטום את תעלת השמע החיצונית. בעת הבדיקה מופעל לחץ אויר משתנה שמשפיע על תנודתיות עור תוף. לאחר מכן מתקבל גרף שנקרא טימפנוגרם. צורת העקומה מאפשרת לקבוע את תוצאות הבדיקה ובכך לקבוע האם קיימת בעיה באוזן התיכונה.

האנטומיה של האוזן


על מה מעידה בעיה בבדיקה?

במידה והתקבלה תוצאה שאינה תקינה, ייתכן והדבר מעיד על תת לחץ באוזן התיכונה, נוזלים או נקב בעור התוף. בכל מקרה, חשוב לדעת כי בדיקה זו לא עומדת בפני עצמה, אלא מתלוות אליה בדיקות נוספות שמטרתן לקבוע האם אכן ישנה בעיה באיכות העברת גלי הקול. אם למשל, נבדק ערך סדרת בדיקות והתגלה כי הוא אכן סובל מירידה בשמיעה – בדיקת זו תסייע להבין האם מקורה של הבעיה היא באוזן התיכונה, ובסופו של דבר תשרת את פתרון הבעיה.


מאיזה גיל ניתן לבצע את הבדיקה?

היתרון המובהק של בדיקה זו טמון בעובדה שהיא אובייקטיבית. בשונה מבדיקות אחרות, כמו בדיקת ראיה, למשל, בה שיתוף פעולה מצד הנבדק הוא תנאי הכרחי לקביעת התוצאה הסופית, בדיקה זו נעשית באופן עצמאי ותוצאותיה אינן תלויות בשיתוף הפעולה של הנבדק – לכן, ניתן לקיימה מגיל צעיר מאוד – החל מגיל חצי שנה, והיא יעילה גם בקרב קשישים.

אם אתם רוצים לשפר את איכות חייכם ולזהות בקלות בעיות בשמיעה – בעזרת בדיקה זו תוכלו להתחיל את תהליך הריפוי, בקלות ובמהירות.


אולי יעניין אתכם גם:

בדיקת שמיעה התנהגותית: המדריך המלא >>


פענוח תוצאות בדיקת שמיעה – איך זה עובד? >>

<< לעמוד קודם
נגישות
גודל טקסט:
א א א
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
?

לחיצה חוזרת ונשנית על המקש Tab תעביר אתכם בין הקישורים והאזורים השונים בעמוד.

הפעלת מקשי הקיצור תלויה בדפדפן שבו אתם משתמשים:

S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
אתר חלופי