בדיקת שמיעה התנהגותית: המדריך המלא
אם אתם חשים שלאחרונה אתם לא שומעים באותה רמת חדות או עוצמה כבעבר, או אם אתם חוששים שילדיכם אינכם שומעים היטב, רצוי שתבצעו בדיקת שמיעה התנהגותית. מהי הבדיקה ומה חשוב לדעת אודות בדיקות שמיעה התנהגותיות? קראו את המדריך המלא שלנו לנושא.
בעולם האודיומטריה, מדידת השמיעה, קיימים שני סוגים של בדיקות שמיעה – בדיקות שמיעה סובייקטיביות, שנקראות גם בדיקות שמיעה התנהגותיות, המחייבות שיתוף פעולה מצד הנבדק; ובדיקות שמיעה אובייקטיביות, המסוגלות לבדוק מדדי שמיעה שונים ללא צורך בתגובת המטופל.
בדיקת שמיעה התנהגותית נפוצה מאד, ובודקת את הרגישות השמיעתית שלכם, את סף השמיעה ואת הבדלי השמיעה בין שתי האוזניים. הבודק מבחין כיצד אתם מגיבים לצלילים בתדרים שונים, לדיבור, ואילו צלילים אינכם יכולים לשמוע כלל. הבדיקה נועדה למדוד את הירידה בשמיעה ולעיתים יכולה גם לסייע באיתור הגורם לה.
מתי מבצעים בדיקת שמיעה התנהגותית?
אנשים החשים ירידה באיכות או עוצמת השמיעה שלהם יכולים לפנות ביוזמתם לרופא המטפל או לרופא מומחה לקבלת הפנייה לבדיקה. הרופא המטפל יכול אף הוא להפנות לבדיקה מיוזמתו, עקב התרשמות שלו על ירידה בשמיעה אצל המטופל, לאחר מחלות אוזניים המעוררות חשש לירידה בשמיעה, בשל דיווח המטופל על רעש חזק באופן תדיר במקום העבודה שלו או עקב נטילת תרופות העלולות לגרום לפגיעה בשמיעה.
איך מתכוננים לבדיקה?
הדבר החשוב ביותר הוא להשתדל להימנע מרעשים חזקים ביום שלפני הבדיקה, משום שהם עלולים להטות את המדידה. אם אתם חשים מצוננים או סובלים מכאבי אוזניים, עדיף לדחות את מועד הבדיקה. מלבד זאת, אין צורך לכל הכנה מיוחדת לבדיקה.
כיצד מתבצעת בדיקת שמיעה התנהגותית?
אין מה לחשוש - הבדיקה אינה פולשנית ואינה גורמת לכאב או אי נוחות. הבודק יכוון אתכם לחדר שבו מתבצעת הבדיקה, וירכיב אוזניות רגילות על אוזניכם, או במקרים אחרים – אוזניות העובדות בשיטת הולכת עצם, המשדרות צלילים היישר לעצמות הגולגולת. החדר שבו תשבו הוא חדר אטום לצלילים, ולכן תוכלו לשמוע רק את הצלילים שיופקו מן האוזניות. הבודק אשר צופה בכם, מפעיל מכשיר הנקרא אודיומטר. המכשיר מאפשר לבודק להפעיל צלילים בתדרים מדוייקים מאד. כך ניתן למדוד את כל טווח השמיעה שלכם, שבדרך כלל נע בין 20-20,000 הרץ.
בבדיקה נבדקים במיוחד תדרים הקשורים לדיבור אנושי, כדי לבדוק מהו הסף שמעבר לו אינכם יכולים לשמוע דיבור. יכולתכם לשמוע דיבור נבדקת בשתי האוזניים, ובכל אחת מהן בנפרד. נבדקת גם היכולת שלכם לשמוע תדרים טהורים, וכן מהי עוצמת הצליל הנמוכה ביותר שאתם מסוגלים לשמוע, הנמדדת ביחידות הנקראות דציבלים.
מה שנדרש מכם בזמן הבדיקה הוא לסמן לבודק בכל פעם שאתם שומעים צליל באוזניות, בתנועת יד או באמצעות לחיצה על כפתור, לחזור על מילים או להגיב מילולית באופן אחר, על פי בקשת הבודק. הבדיקה נמשכת בין 10-20 דקות כשמדובר באדם מבוגר, ולרוב יותר כשמדובר בילדים. הבדיקה אינה פשוטה לבודק, הנדרש לריכוז ודיוק בזמן הבדיקה, אך עבור האדם הנבדק היא קלה ונעימה, אם כי גם הוא נדרש לריכוז וערנות.
מי מבצע את הבדיקה?
בדרך כלל הבדיקה מתבצעת על ידי קלינאי תקשורת או אודיולוגים מומחים. במקרים שבהם הבדיקה מתבצעת בילדים יש צורך בשני בודקים, כאשר בודק אחד נמצא בסמוך לילד, מבחין ומנטר את תגובותיו לגירויים האודיטוריים, ואילו הבודק השני נמצא מחוץ לחדר, יחד עם הורה אחד לפחות, ומפעיל את מכשיר האודיומטר על מנת להזרים צלילים וגירויים אודיטוריים לאוזני הילד.
מה מיוחד בביצוע בדיקת שמיעה התנהגותית אצל ילדים ותינוקות?
בבדיקת ילדים מופעלים לעיתים קרובות צלילים שונים מאשר אצל מבוגרים, והם יכולים לכלול גם שירים, רעשים מסוגים שונים, וכמובן גם צלילים ודיבור אנושי. במקרה של תינוקות, לעיתים מוסיפים גירוי ויזואלי של אור כדי להשיג תגובה הניתנת למדידה. תגובות ניתנות למדידה אצל תינוקות כוללות שינוי בכיווני מבטים, מציצה מהירה יותר או עצירת המציצה, הפניית הראש לכיוון הצליל, הפגנת רגש או תגובות גופניות נרגשות, ועוד.
בתינוקות יש לחזור על הבדיקה מספר פעמים, רצוי עם צוות בודקים שאינו משתנה כדי שיוכל להכיר היטב את הילד וללמוד את תגובותיו, מה שיאפשר בדיקה אמינה יותר. בגילאים צעירים מאד, הבדיקה נעשית ללא שימוש באוזניות, והצלילים מושמעים דרך רמקולים בחדר. להרחבה על בדיקת שמיעה לתינוקות >>
בפעוטות וילדים צעירים הבדיקה מתבצעת באופן משחקי, כאשר הילד מקבל חיזוקים חיוביים לשיתוף פעולה עם הבדיקה. זאת מכיוון שללא שיתוף פעולה של הנבדק לא ניתן לקבל מדידה מדוייקת של השמיעה. למשל, מאפשרים לילד להתקדם במשחק כלשהו בכל פעם שהוא שומע צליל, או מספקים לו תמריץ מהנה אחר שהוא מעוניין בו.
לעיתים קרובות יש לחזור על בדיקת שמיעה התנהגותית מספר פעמים כאשר מדובר בילדים, משום שייתכן שהילד אינו נמצא במצב רגשי המאפשר את ביצוע הבדיקה, הוא רעב או עייף, או שאינו מוכן לשתף פעולה בשל איבוד עניין. בנוסף, לא ניתן לבצע את הבדיקה כאשר הילד מצונן או לוקה בדלקות אוזניים, עניין תדיר בגילאים הללו. להרחבה על בדיקת שמיעה לילדים >>
מה קורה לאחר הבדיקה?
תוכלו לשוב מייד לביתכם ללא כל צורך בהתאוששות. לאחר הבדיקה, יפענחו האודיולוגים את ממצאיה, וישלחו אליכם או אל הרופא המפנה את תוצאותיה. למידע מורחב על פענוח תוצאות בדיקת שמיעה >>
במידה ואינכם בטוחים אם אתם זקוקים לבדיקת שמיעה באופן כללי או בדיקת שמיעה התנהגותית באופן ספציפי, כדאי לפנות לרופא מומחה בתחום ולהתייעץ. אל תשאירו בלבכם את הספקות ואל תדחו את ההתמודדות עם הבעייה. איתור מוקדם שלה עשוי לאפשר טיפול אפקטיבי או קבלת עזרה מועילה ומשפרת איכות חיים.
יש לכם שאלות נוספות? מעוניינים להתייעץ איתנו או לקבוע תור לבדיקה? צוות המומחים שלנו ישמח לעמוד לרשותכם. מוזמנים להתקשר אלינו ל: 04-866-73-37 או לכתוב לנו ונחזור אליכם בהקדם.