קשובים לך

בדיקת שמיעה לתינוקות

5 יולי, 2017

חשוב לזכור שגם ירידה קלה בשמיעה אצל התינוק, יכולה לגרום לבעיות בדיבור במהלך ההתפתחות. ליקוי שמיעה יכול להיות חולף או מתמשך. ללא סיוע הדרוש בזמן הנכון, עלול להיות מצב בו התינוק לא יוכל לדבר בצורה תקנית בעתיד משום שאינו מצליח לשמוע את עצמו ולא את האנשים סביבו כראוי.

 
בדיקת שמיעה ודיבור

כפי שציינו קודם, בדיקת שמיעה שלא התבצעה בזמן או שהתבצעה בצורה לא נכונה, יכולה להשפיע על כך שילד עם ליקוי שמיעה יחווה קשיים בדיבור בעתיד. כמו כן, ישנם מקרים בהם ילדים בני 2.5 - 3 שנים שכבר למדו לדבר, אך עקב בעיות שמיעה, עלולים "לשכוח" כיצד לדבר במידה ולא יקבלו בזמן את העזרה הנדרשת.

ישנו טיפול מיוחד שעל הילד לעבור יחד עם אנשי מקצוע בתחום, על מנת להגיע לתוצאות הטובות ביותר ולשפר את הדיבור.

 

סיבות אפשריות ללקות שמיעה

מומחים אשר מבצעים בדיקת שמיעה על בסיס קבוע, טוענים כי ישנן כמה סיבות עיקריות ללקות שמיעה וביניהן:

סיבה תורשתית, זיהומים, דלקות אוזניים, שפעת קשה הכוללת טיפול בתרופות אנטיביוטיות ועוד. בדיקת שמיעה מתבצעת על ידי רופא מומחה במרפאת ילדים.

 

מתי מבצעים בדיקת שמיעה?

בדיקת שמיעה יש לבצע עוד בחודשים הראשונים של חיי התינוק. זאת משום שככל שהלקות מתגלה מוקדם יותר, כך גם הטיפול בבעיה הופך ליעיל יותר וישפיע על התפתחות הילד.

בדיקת שמיעה ראשונית ניתן גם לעשות אפילו בבית, כמובן שהדבר אינו תחליף לבדיקת מומחה, אך הדבר בהחלט יעזור לבצע סוג של אבחון ביתי טרם פניה לרופא. בשיטה הביתית יכולים להשתמש הורים, גננות, מורות ועוד.

 

התפתחות שמיעה אצל תינוקות

  • בשבועיים - שלושה הראשונים, התינוק זז משמיעה של רעשים פתאומיים.
  • בגיל חודש - התינוק כבר מתחיל להסתובב לכוון ממנו מגיעים הרעשים.
  • בגיל שלושה חודשים כבר ניתן לראות תגובה של התינוק לרעש שהוא שמע, לדוגמה, האישונים שלו מתרחבים, הפסיק לזוז בפתאומיות, הסתובב וכו'. בגיל הזה ניתן לעשות בדיקת שמיעה ביתית על ידי פעולות פשוטות, כגון השמעה של רעש ספציפי ובאותו הזמן לעקוב אחרי תגובת הילד. לדוגמה, אם הילד בוכה או צועק ובאותו הרגע השמעתם צליל כלשהו - למשל, צלצלתם בפעמון צעצוע, הילד בדרך כלל מפסיק לזוז ומשתתק.
  • בגיל 4 חודשים הילד יכול קודם כל להסתכל לכוון שממנו מגיע הצליל ורק אחר כך כבר להסתובב לכוונו. באופן כללי, בין גילאים 3 עד 6 חודשים, הילדים לא אוהבים צלילים חדים, לדוגמה - כאשר מישהו פתאום מצלצל בפעמון של הבית, הוא יכול להגיב בצעקות או בכי לרעשים החדים.
  • בגיל 4 עד 8 חודשים, מומחים טוענים כי הילד מתחיל להפיק צלילים חדשים משום ששומע את האנשים המבוגרים סביבו מדברים ביניהם ואיתו, הדבר מצביע על שמיעה טובה. 

הניסיון של התינוק לדבר, לחקות מילים, להוציא צלילים קורה בעיקר כאשר הוא רואה אדם קרוב לו (כהוכחה לכך, אתם יכולים לראות המון סרטונים ברשתות חברתיות של תינוקות שמנסים לתקשר עם האנשים הקרובים להם או עם חיות). כמו כן, תינוקות מגיבים טוב מאוד לקולות שמוכרים להם, במיוחד לקול של האימא.

ילדים עם לקות שמיעה אינם מפיקים צלילים חדשים משום שאינם שומעים את האנשים סביבם כראוי וכתוצאה מכך אינם מצליחים לחקותם.

לסיכום, במידה ועולה חשש שהתינוק שלכם סובל מלקות שמיעה, מומלץ לגשת לבדיקת שמיעה בהקדם האפשרי על מנת לאתר ליקויי שמיעה אפשריים בשלב כמה שיותר מוקדם.


אולי יעניין אתכם גם:

בדיקות שמיעה לילדים – מתי כדאי לבצע ואיך זה קורה? >>



מתינוקות ועד מבוגרים – איך מתבטאות בעיות שמיעה בגילאים שונים בחיינו? >>

 

פענוח תוצאות בדיקת שמיעה – איך זה עובד? >>

<< לעמוד קודם
נגישות
גודל טקסט:
א א א
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
?

לחיצה חוזרת ונשנית על המקש Tab תעביר אתכם בין הקישורים והאזורים השונים בעמוד.

הפעלת מקשי הקיצור תלויה בדפדפן שבו אתם משתמשים:

S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
אתר חלופי